Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο μισθό τους από την 1η Ιανουαρίου (παραδείγματα)..!!

Στις αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους χιλιάδες εργαζόμενοι από τις αρχές του έτους αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Τόνισε ότι η διαδικασία είναι αυστηρά προσδιορισμένη και ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για το που μπορεί να φτάσει η αύξηση, ενώ οι ενδιαφερόμενες πλευρές καταθέτουν τις προτάσεις τους. Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση «θα νομοθετήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019». Αυτό που ξεκαθάρισε, είναι ότι στην εφαρμογή του μέτρου «δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις κάτι που ίσχυσε στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012».

Ανέφερε την σημασία της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων στους χώρους εργασίας και έφερε ως παράδειγμα τους ξενοδοχοϋπάλληλους, όπου με την εφαρμογή του μέτρου, 112.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον συγκεκριμένο χώρο θα δουν διαφορά στις μισθολογικές τους απολαβές. Για παράδειγμα, ένας ανειδίκευτος, όπου αμειβόταν με 512 ευρώ το μήνα, τώρα, με την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, θα αμείβεται με 770 € /μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ηλιόπουλος, με βάση τον κατώτατο μισθό αμείβεται το 10% των εργαζομένων, ενώ το μείγμα πλήρους, έναντι μερικής απασχόλησης, σήμερα, βρίσκεται στην σχέση 70-30.

Απασχόληση για 5.500

Ανακοίνωσε, ότι «σε ένα μήνα θα προκηρυχθούν προγράμματα απασχόλησης για 5500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα», καθώς και «ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στον τομέα της αγροτοδιατροφης, στον τομέα της μεταποίησης, στην βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες».

Σύμφωνα με το aftodioikisi, απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, τόνισε, ότι η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν ωφεληθεί από προγράμματα ενίσχυσης, ή κατάρτισης, 4189 άνεργοι. Επεσήμανε, ότι σήμερα με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, «τρέχουν» δράσεις και προγράμματα 6,7 εκ. και οι συνολικά ωφελούμενοι από την κοινωφελή εργασία η κατάρτιση στην περιοχή 2783 πολίτες.

«Δικαίωμα στην εργασία αλλά και εργασία με δικαιώματα είναι μια σημαντική μάχη που την δώσαμε σε τρία επίπεδα και από το μπορώ να συμπεράνω αυτή η μάχη έχει φέρει αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος, θυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά του κατωτάτου μισθού και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις